Suomalaisissa kodeissa eivät eteistilat päätä huimaa. Yleensä eteinen on kapea käytävä ulko-ovelta kodin muihin tiloihin. Käytävän varrelta pitäisi löytyä lisäksi vaate- ja kenkäsäilytykseen sopivat kalusteet. Voimme vain unelmoida amerikkalaisista, suurista eteishalleista marmoriportaineen ja kukkamaljakoineen. Pienikin voi silti olla kaunista ja toimivaa. Miten siis sisustaa pieni, kapea, tai käytävämallinen eteinen?
Aloita eteisen suunnittelu mittaamalla sen koko; leveys, pituus ja korkeus. Huoneen korkeus on hyvä olla tiedossa, jotta vaatekaapista saadaan suurin hyöty irti. Pienessä tai kapeassa eteisessä kannattaa aina hyödyntää myös kuutiot, eli seinätila ylöspäin aina kattoon asti. Vaatekaapin päälle voi hankkia yläkaapit, tai erilliset kannelliset säilytyslaatikot. Korkealla säilytetään kausivaatteet silloin kun niitä ei tarvita, käden ulottuvilla taas käytössä olevat takit ja asusteet.
Kun eteisen koko on tiedossa, on aika miettiä siihen sopivat ja toimivat säilytyskalusteet. Kulkutilaa kannattaa jättää 90–100 cm, jotta eteisessä mahtuu laittamaan takin päälle, eivätkä asukkaat törmäile siellä toisiinsa. Käytävämatot ovat yleensä 80 cm leveitä, joten riittävän leveä kulku mahdollistaa myös järkevän kokoisen eteismaton käytön.
Vaatekaappeja löytyy eri levyisinä ja syvinä. Kapeaan eteiseen kannattaa hankkia liukuovikaappi, jolloin aukeavat ovet eivät vie turhaa tilaa. Liukuovikaappeja on saatavilla 62 cm ja 45 cm syvänä. Jos eteinen on hyvin kapea ja ahdas, riittää vaatesäilytykseen hyvin myös 45 cm syvä liukuovikaappi. Syvyydeltään kapeassa liukuovikaapissa roikkuvat vaatteet henkareissa tangossa syvyyssuunnassa. Syvyydeltään kapeat kenkäkaapit ja -lipastot ovat kätevä ratkaisu pieneen, tai käytävämalliseen eteiseen. Sirot lenkkarit, sandaalit ja ballerinat mahtuvat hyvin näppärään kenkälipastoon. Kumisaappaat ja muut varrelliset kengät voi sijoittaa vaatekaapin sisälle erilliseen kenkätelineeseen. Jos haluat eteiseen istumatilaa, yhdistetty penkki-kenkäteline on tähän toimiva ratkaisu.
Jos eteinen on niin pieni, ettei sinne mahdu sopivaa vaatekaappia, voi vaatesäilytyksen ratkaista seinänaulakoilla. Perinteinen hattuhylly toimii pipojen ja hanskojen säilytyspaikkana, kun lajittelet ne omiin koreihinsa. Seinähylly vapauttaa lattiapintaa, mutta antaa laskutilaa avaimille. Pienestä eteisestä voi löytyä myös sopiva nurkka lattialla seisovalle pystynaulakolle.
Eteinen toivottaa tervetulleeksi kotiin niin oman väen kuin vieraatkin. Jotta eteinen toimisi kodin käyntikorttina vanhan sanonnan mukaan, on tärkeää, että se pysyy siistinä ja jokaisella tavaralla on siellä oma paikkansa. Likaa hylkivä eteismatto nappaa kurat kengistä ennen kuin ne kulkeutuvat kodin muihin tiloihin. Hauska kynnysmatto ovella kertoo jo asujistaan ja kaunis käytävämatto johdattelee kulkijan eteenpäin. Ahdas eteinen avartuu vaaleilla väreillä. Maalaa eteisen seinät vaaleanharmaalla tai beigellä. Vältä kylmää maalarinvalkoista, se tekee tilasta tylsän ja kalsean. Peilit avartavat tilaa, joten sellainen kannattaa hankkia eteiseen, jos vaatekaapin ovessa ei peiliä ole. Peilistä on hyvä tarkistaa ulos lähtiessä, että tukka on kammattu ja päällysvaatteet ovat siistit.
Suomalaiset eteiset ovat yleensä pimeitä ja ahtaita loukkuja ilman luonnonvaloa. Panosta siis myös tehokkaaseen yleisvaloon. Suunnattavat spottivalot antavat valoa juuri sinne, missä sitä tarvitaan. Vaatekaapin yläpuolelle voi hankkia erilliset kaappivalot, jotka syttyvät, kun vaatekaapin ovi avataan. Pieneen eteiseen voi kiinnittää myös seinävalaisimet peilin molemmin puolin tuomaan lisävaloa. Erilaisilla valaisimilla voit luoda tunnelmia myös eteistilaan.
Kun eteinen on kompakti kooltaan, sen toimivuuden merkitys kasvaa. Kun pienen eteisen säilytysratkaisut ovat kunnossa, hoituvat aamujen lähdöt ja iltojen paluut ilman arjen kaaosta.
03.05.2022 14:04