Millainen on juuri sinulle sopiva sänky? Onko se kenties muhkea jenkkisänky, monien mahdollisuuksien runkopatja vai säädettävä moottorisänky? Malleja, värejä ja kokoja on monia, aina 180 cm leveyteen asti. Nukutko sängyssä yksin, yhdessä tai onko kyseessä perhepeti? Sänky ja sen käyttäjät määrittelevät sängyn leveyden ja tunnun. Jämäkkä sänky tai pehmeä sänky, valinnan varaa löytyy, niin kuin mieltymyksiäkin. Ihminen nukkuu kolmasosan elämästään, joten sängyn on oltava hyvä ja laadukas.
Viimeistele sänkysi näyttävällä ja sisustukseesi sopivalla sängynpäädyllä, paksulla petauspatjalla ja hygienisellä sijauspatjansuojalla. Äläkä unohda uusia tyynyjä ja peittoja! Sotkasta löydät laajan ja edullisen valikoiman erilaisia sänkyjä jokaiselle perheenjäsenelle.
Tuoteryhmät
Alennus 66 %
Sotkan sängyt
Ihmisen tärkein huonekalu on varmasti sänky. Sängyllä nukutaan, levätään, luetaan, rakastetaan, ehkä jopa riidelläänkin. Siinä ihminen viettää elämästään eniten aikaa, jos käyttö lasketaan tunneissa. Tietysti sohvallakin voi tehdä kaikkea edellä mainittua, mutta vähemmän ergonomisemmin.
Millainen sänky on nukkujalleen hyvä ja sopiva? Sitä varmasti moni miettii, kun lähtee sänkykaupoille uutta petiä etsimään. Alla lyhyt oppimäärä erilaisista sängyistä ja siitä, mitä ne pitävät sisällään.
Runkopatjasängyssä on runko ja patja samassa
Runkopatja taitaa olla yleisin hankittava sänkymalli suomalaisiin koteihin. Runkopatjassa on puukehikko, jonka sisään on upotettu joustimet ja joustimia pehmentävät vaahtomuovi ja vanu. Joustinten tilalla voi olla myös viskoelastista materiaalia, joka muotoutuu kehon lämmön ja painon mukaan. Runkopatja verhoillaan yleensä huonekalukankaalla, joten ulospäinkin se näyttää tyylikkäältä ja sisustukseen sopivalta. Mikään ei estä hankkimasta runkopatjan päälle helmalakanaa, joka peittää rungon kankaan ja tekee sängystä pedatumman näköisen. Runkopatjoja löytyy 80 cm leveästä aina 140 cm leveään ja parisänky syntyy laittamalla kaksi 80 cm tai 90 cm leveää runkopatjaa vierekkäin. Leveä sängynpääty tekee parivuoteesta "sänkymäisen" ja viimeistelee kokonaisuuden.
Runkopatjan päälle täytyy aina hankkia sijauspatja, johon pedataan lakana. Sijauspatja lisää nukkumamukavuutta, hygienisyyttä ja runkopatjan käyttöikää. Sijauspatjoista voit lukea lisää täältä.
Jenkkisängyssä on kerroksia kaksi
Jenkkisänky on nimensä mukaisesti jotain suurta ja muhkeaa. Amerikassahan kaikki on aina isompaa. Jenkkisänky koostuu alarungosta, sen päälle tulevasta joustinpatjasta sekä sijauspatjasta. Koko komeuden kruunaa yleensä näyttävä sängynpääty. Myös jenkkisängyn joustinpatja kätkee sisäänsä joko jousiston, tai viskoelastisen materiaalin. Kovuuksia löytyy erilaisille nukkujille keskikovasta erityisen kovaan. Jenkkisängyssä on matala maavara, joten himosiivooja ei välttämättä valitse kotiinsa jenkkisänkyä, vaan päätyy korkeammilla jaloilla olevaan runkopatjaan. Jenkkisängyissä sängyn leveydet alkavat 120 cm ja leveimmät sängyt ovat jopa 210 cm leveitä!
Moottorisänky on arjen luksusta
Jos elämä keskittyy sängyn ympärille, sen kannattaa ehdottomasti olla moottorisänky. Moottorisängyssä lukeminen, syöminen, läppärillä työskentely, käsityöt tai televison katsominen käy leikiten. Portaaton selkänojan säätö takaa ergonomisen nukkuma-asennon ja helpottaa tukkoista nenää, tai kuorsaajan krohinaa. Väsyneet ja turvonneet jalat saavat helpotusta, kun moottorisängyn jalkopäätä nostaa hieman ylös. Enää ei tarvitse kasailla tyynypinoja jalkojen alle. Moottorisängyn sisällä on jousisto tai viskoelastinen materiaali sängyn mallista riippuen. Myös moottorisänky tarvitsee päälleen vielä sijauspatjan. Moottorisänkyä on helppo käyttää kauko-ohjaimella ja sänky toimii verkkovirralla. Parisänkykin onnistuu, kun laittaa kaksi moottorisänkyä vierekkäin ja lisää sängynpäädyn. Parivuoteessa kumpikin moottorisänky toimii omana yksilönään, joten kumpikin puolisoista voi säätää sänkynsä itselle sopivaan asentoon. Moottorisänkyjä on saatavilla 80 cm, 90 cm ja 120 cm leveinä.
Joustinpatja tarvitsee erillisen sängyn
Joustinpatjaa ei varsinaisesti luokitella sängyksi, vaan patjaksi. Joustinpatjassa ei ole kehikkoa tai jalkoja, joten se vaatii erillisen sängynrungon. Joustinpatjoja löytyy 80 cm leveänä aina 160 cm asti.
Joustimet vai viskoelastinen materiaali?
Se, haluaako sänkyynsä joustimet vai viskoelastisen materiaalin on nukkujasta kiinni. Joustimista monet muistavat bonnel-jousiston, joka on paksulankainen kierrejoustin. Tämän jälkeen markkinoille tuli myös tiheämpi ja ohutlankaisempi LFK-joustin. Nykyisin suurimmassa osassa joustinpatjoissa on ns. pussijousisto, eli jokainen jousi on omassa pussissaan tukien näin nukkujan vartaloa. Vyöhykejousistossa on lisäksi joustimet jaettu viiteen tai seitsemään vyöhykkeeseen patjan pituussuunnassa. Vyöhykkeissä joustimet ovat pehmeämpiä tai napakampia, riippuen siitä mihin kohtaan nukkujan vartaloa ne tulevat. Jalkopäässä ja pään seudulla on kevyemmät joustimet, kun taas lantion ja hartian seudulla on jämäkämpi tuki. Joustinsängyissä ja -patjoissa on lisäksi eri kovuuksia, jotka antavat osviittaa patjan tunnusta. Saatavilla on medium, hard tai jopa extra hard -tuntuisia jousistoja sängyn tai patjan mallista riippuen.
Viskoelastinen materiaali on lämmön ja painon mukaan muotoutuvaa vaahtomuovia. Viskoelastinen sänky tai patja tukee nukkujaa juuri tämän oman kehon painon ja vartalon rajojen mukaan. Viskoelastinen vaahtomuovi tarvitsee jonkin verran lämpöä toimiakseen kunnolla, joten talvella kylmillään oleva kesämökki tai muu viileä tila ei ole paras mahdollinen viskoelastiselle sängylle. Ennen ostopäätöstä kannattaakin kokeilla myymälässä molempia materiaaleja, niin jousistoa kuin viskoelastista vaahtomuovia, jotta varmasti se itselle mieluisin vaihtoehto löytyy.
Lasten sängyt
Pienelle lapselle voi heti pinnasängyn jälkeen hankkia päästä vedettävän sängyn, joka kasvaa taaperoiästä lapsen mukana aika eskari-ikään asti. Tämän jälkeen lapselle kannattaa ostaa runkopatja, jolla lapsi pärjää teinivuosien yli. Pienessä makuuhuoneessa myös parvisänky on toimiva ratkaisu lapsen sängyksi. Parvisänky antaa enemmän lattiatilaa ja parven alle voi rakentaa työskentelypisteen koululaiselle tai majan leikki-ikäiselle.
Kerrosänky majoittaa kaksi nukkujaa niin mökillä kuin lastenhuoneessakin. Kerrossänkyyn on syytä hankkia hyvät patjat, jotta aikuinenkin saa nukuttua yönsä ilman selkäkipuja. Mökkisänkynä myös perinteinen laveri on monille tuttu. Laverisänky vie vähän tilaa ja on helppo kuljettaa haasteellistenkin mökkimatkojen halki. Myös laverisänkyyn kannattaa hankkia kunnon patja, ettei mökkiyöt mene pyörimiseksi nukkumisen sijaan.
Varavuoteet ja varapatjat ovat tarkoitettu vain tilapäiseen nukkumiseen, ja ne toimivat näppärinä vierassänkyinä. Jos yökyläilijöitä on usein, kannattaa miettiä vuodesohvan hankintaa vieraita varten.