Allergiatunnus – turvallisia unia Sotkasta

Allergiatunnus – turvallisia unia Sotkasta

Tuotteessa oleva allergiatunnus takaa, että se on valmistettu materiaaleista ja raaka-aineista, jotka ovat turvallisia, eivätkä allergisoi ihmistä. Tunnus myönnetään sängyille ja patjoille, jotka täyttävät em. ominaisuudet. Jotta tuote saa allergiatunnuksen, täytyy sen täyttää tietyt kriteerit, jotka Allergia-, iho- ja astmaliitto tarkistaa oman asiantuntijakäsittelyryhmänsä toimesta. Lisäksi tuotteesta toimitetaan asiantuntijakäsittelyryhmälle näytteet käytetyistä materiaaleista, sekä koostumustiedot eri raaka-aineista.

Kun patjalle, sängylle, sijauspatjalle tai vuodetekstiilille on myönnetty allergiatunnus, tarkoittaa se, ettei tuotteesta löydy: 

  • Formaldehydiä, raskasmetallivärejä tai karsinogeenejä.
  • Pintakäsittelyaineita, esim. homeen- tai lianestoaineita,  pölypunkkisuojasprayta, antibacterial- tai palonsuoja-aineita.
  • Nikkeliä metalliosissa, esim. vetoketjut, niitit ja naulat.
  • Rungossa ei käytetä liimoja ja vaahtomuoveissa käytättävä kuumalaminointiliima on ihmisten lähellä oleviin huonekalukäyttöön soveltuvia.

Lisäksi tuotteen kangas on tiivis ja sileäpintainen, ja omaa Ökö-Tex sertifikaatin. Myös tuotteen vaahtomuovit soveltuvat herkille kuluttajille.

Huom! Viskoelastinen materiaali saattaa aiheuttaa tuoksuherkyyttä ympäristöherkille. 

Allergiatunnus - Sotkan Isabella-sänkymallistolla

Uuden tuotteen ominaistuoksut

Ostaessa uutta tuotetta, on hyvä huomioida sen uutuudentuoksu, joka hälvenee ajan myötä. Uutuudentuoksu on vaaraton, mutta voi herkistää ympäristö- ja tuoksuherkkiä kuluttajia. Myös astmaatikot saattavat haistaa ja reagoida tuotteen uutuuden tuoksuun varsinkin viskoelastisessa materiaalissa. Viskoelastisia tuotteita ei ensisijaisesti suositella ympäristöherkille ja astmaatikoille. Uutta sänkyä tai patjaa ostaessa onkin hyvä arvioida omaa herkkyyttään uusiin ja vieraisiin tuoksuihin, ja ottaa asia puheeksi myyjän kanssa.

Uutuudentuoksun kesto riippuu myös ilmatilasta, patjan paksuudesta ja patjan paksuuteen liittyvistä materiaaleista. Jousiston omaavassa patjassa on enemmän ilmatilaa, kuin erilaisista vaahtomuoveista koostuvassa paksussa patjassa.

Myös pakkausmateriaalit voivat tuoksua. Tehtaalla patjat ja sängyt pakataan heti valmistumisen jälkeen ilma- ja pölytiiviiseen muoviin, jotta ne voidaan toimittaa asiakkaalle puhtaina. Pakkausmuovit saattavat tuoksua jo itsessään muoville, tai niiden ulkopinnalle voi tarttua erilaisia tuoksuja matkan varrella. Tuote onkin hyvä purkaa kääreistään heti sen saavuttua kotiin ja pakkausmateriaalit viedä ulos välittömästi. Mikäli sänky tai patja toimitetaan kotiinkuljetuksella, hoitaa kuljetusliikkeen henkilökunta myös muovijätteen pois viemisen. Tuotteessa oleva muovin tuoksu haihtuu hiljalleen pois ja kuuluu ominaistuoksun piiriin. Ominaistuoksu ei ole valmistusvika tai virhe.

Ominaistuoksut saattavat haitata tuoksuherkkiä, jotkut taas eivät haista niitä ollenkaan. Jos epäilet tai tiedät uuden tuotteen ominaistuoksun häiritsevän, voidaan myymälässä patja tai sänky ”esituulettaa” avaamalla muovikääre muutamaksi päiväksi ennen toimitusta.

Ominaistuoksut vuodetekstiileissä

Vuodetekstiileissä, kuten peitoissa ja tyynyissä kannattaa vasta ostetutu tuotteet tuulettaa ulkona ennen käyttöönottoa. Uuden tyynyn tai peiton voi myös pestä ensin itselle sopivalla pyykinpesuaineella, mikä poistaa samalla uutuuden tuoksun. Monet vuodetekstiilit pakataan tehtaalla tiivisiin muovipakkauksiin, joista imetään lopuksi ilma pois. Näin tuotteita mahtuu enemmän laatikkoon ja logistiikkakulut pienenevät. Ilmatiiviissä pakkauksessa tuotteeseen saattaa jäädä tehtaan ja muovin tuoksuja, jotka hälvenevät, kun tuotteen avaa pakkauksestaan ja antaa sen rauhassa ottaa ilmaa itseensä.

Allergiatunnuksen saaneet tyynyt

Kun patjaa tai sänkyä hoitaa oikein, pysyy se raikkaana ja puhtaana, sekä kestää käytössä pidempään

  • Imuroi patjan päällinen imurin tekstiilisuulakkeella säännöllisesti ja hellävaraisesti. Imuroi myös runkopatja alapuolelta. Patjaa ei saa tampata. 
  • Käännä 2–4 kertaa vuodessa pääpuoli jalkopääksi ja vielä pintapuoli alapuoliseksi. Näin vuoteesi kuormitus tasoittuu ja käyttöikä pitenee. Runkopatjan päätypuoli kannattaa myös vaihtaa säännöllisesti. Jos puolisolla on ominaisuuksiltaan samanlainen runkopatja, voi patjaa vaihtaa myös puolisin kanssa päittäin. Näin jousisto ”kuluu” taas hieman eri kohdasta, kuin itsellä. 
  • Patja on hyvä vaihtaa hygieniasyistä käyttöasteen mukaisesti noin 10 vuoden välein.  Sijauspatja kannattaa vaihtaa useammin tai heti, kun siinä näkyy väsymisen merkkejä.
  • Sijauspatjan puhtaanapitoa helpottaa irrallinen ja helposti pestävä sijauspatjansuoja.
  • Pese vuodetekstiilit 1–2 kertaa vuodessa. Tyyny olisi hyvä vaihtaa uuteen parin vuoden välein, peitto noin 5 käyttövuoden jälkeen.

 

Klikkaa ja tutustu Sotkan Allergiatunnuksen saaneeseen Isabella-sänkymallistoon!

 

25.02.2025 14:35