Kun opiskelupaikka on takataskussa, on seuraava askel löytää sopiva asunto opinahjon lähialueelta. Harvalla opiskelijalla on varaa luksusluokan majoitukseen, joten tärkeintä on löytää paras mahdollinen kämppä hyvällä hintalaatu -suhteella. Asuntoa etsiessä kannattaa kiinnittääkin huomiota neliöiden tehokkuuteen ja niiden sijoitteluun. Jos neliöitä on vähän, riittää että huonekorkeutta on riittävästi nukkumaparvea varten. Asunnon ja neliöiden toiminnallisuus onkin yksi tärkeimmistä seikoista, joita pienessä asunnossa kannattaa tarkistaa. Loppu onkin kiinni järkevästä kalustamisesta ja mittasuhteista.
120 cm leveässä runkopatjassa nukkuu ruhtinaallisesti yksin, kaksin hieman tiivimmin.
Kun sopiva asunto on löydetty, on aika kalustaa se. Mittaa huonetila, seinien leveydet ja huomioi ovet ja ikkunat. Kalustamista helpottaa, jos asunnosta löytyy mittakaavassa oleva pohjapiirros. Pohjapiirroksen voi myös itse piirtää millimetripaperille otettujen mittojen mukaan. Pohjakuvaan on helppo hahmotella sängyn ja sohvan paikat, sekä miettiä ruokapöydän sijoittelua. Huomioi kalustamisessa myös, etteivät kulkureitit mene tukkoon, ja säilytyskalusteiden ovet ja laatikot mahtuvat avautumaan.
Säilytystilaa tarvitaan aina. Jos kaappitilasta on pulaa, voi sängyn alle hankkia kannellisia säilytyslaatikoita avuksi. Seinänaulakkoon voi ripustaa koreja ja pussukoita, joissa säilyttää päivittäin tarvittavia tavaroita.
Parvisängyn alle taas mahtuu hyvin työpiste, vaatekaappi tai pieni sohva. Pienessä asunnossa kannattaa aina hyödyntää myös kuutiot, eli koko tila lattiasta kattoon asti. Seinälle kiinnitettävät kaapit ja hyllyt ovat näppäriä pienen asunnon säilytyskalusteita. Ennen kuin asunnon seinälle kiinnitetään mitään, kannattaa asiasta ensin keskustella vuokranantajan kanssa.
Opiskelijan tärkein kaluste on sänky tai laadukas patja. Ilman kunnollisia yöunia ei opiskelusta tule mitään. Panosta siis hyvään sänkyyn ja sijauspatjaan. Sängynpäädyllä runkopatjasta saa ryhdikkään näköisen, ja samalla sängynpääty suojaa myös seinää hiuksista irtovalta rasvalta. Myös uudet ja kauniit vuodetekstiilit tekevät nukkumisesta mielekkäämpää. Kun sängyn petaa kauniilla pussilakanoilla, riittää että päiväpeitolla peittää vain puolet sängystä hotellimaiseen tyyliin.
Kun pienen asunnon väritys ja tyyli on yhtenäinen, pysyy kokonaisuus rauhallisena ja avarana.
Jos asuntoon mahtuu, kannattaa sinne hankkia myös sohva. Vieraita on mukavampi kestitä sohvalla, kuin omalla sängyllä. Näppärä vuodesohva nukuttaa myös yövieraat, ja hetkellisesti se voi toimia myös opiskelijan sänkynä tarpeen vaatiessa. Jatkuvaan, joka öiseen nukkumiseen vuodesohvaa ei suositella.
Isompaan opiskelija-asuntoon mahtuu divaanisohva, jossa kelpaa hengailla uusien opiskelukavereiden kanssa pelaten tai televisiota katsoen. Sohvan sijaan voi asuntoon sijoittaa myös nojatuolin, tai kaksi. Sohvaa pienempi nojatuoli sujahtaa helpommin huoneen nurkkaan, ja kun tuolin eteen hankkii sopivan rahin, on istuinmukavuus taattu.
Pienessä asunnossa on tärkeää valita tilaan juuri oikean kokoiset kalusteet. Liian isot kalusteet tukkivat tilan ja näyttävät suurilta möhköiltä, kun taas liian pienet huonekalut ovat turhan epäkäytännöllisiä, ja vaikuttavat leikkimökistä lainatuilta.
Pieni ruokapöytä on syytä lisätä myös hankintalistalle. Ruokapöydän ääressä syödään, opiskellaan, tai pelataan lautapelejä. Klaffipöytä mahdollistaa istuinpaikkojen lisäämisen isommallekin porukalle. Ruokapöydän tuoleiksi voi valita perinteiset, mutta niin trendikkäät pinnatuolit, tai helppohoitoiset muovikuppituolit. Lisäistuimiksi käyvät päällekkäin pinottavat jakkarat, joita voi käyttää myös sivu- tai yöpöytänä, sekä eteisessä istuimena.
Divaanivuodesohvalle mahtuu istumaan suurempikin kaveriporukka.
Yövieraita varten divaanivuodesohva muuttuu hetkessä vierasvuoteeksi.
Pieni sähköpöytä siirtyy näppärästi sohvan tai sängyn viereen, ja korkeuden voi säätää itselle sopivaksi aina seisontakorkeuteen asti.
Jos opiskelu ruokapöydän ääressä ”ei nappaa”, motivoi säädettävä sähköpöytä aivan eri lailla opiskelun iloihin. Pieni sähköpöytä on helppo siirtää niin sängyn, kuin sohvankin viereen ja siihen mahtuu sopivasti kannettava, sekä kahvimuki. Isompaan asuntoon voi ostaa tietysti leveämmän sähköpöydän, jolloin saadaan lisätilaa myös papereille, koulukirjoille ja kansioille.
Etäopiskelijan työtuolin on oltava myös laadukas ja mahdollistaa erilaisia työskentelyasentoja päivän mittaan. Hyvässä työtuolissa on omat säätönsä niin selkänojalle, käsinojille kuin istuimellekin. Työtuoli kannattaakin aina koeistua ennen ostoa, ja kokeilla eri säätömahdollisuudet ja toiminnot omaa käyttöä ajatellen. Satulatuoli vie vähemmän tilaa kuin selkänojallinen toimistotuoli. Satulatuolissa on huomioitu istumisen ergonomia ja lisäksi se sujahtaa opiskelupäivän päätteeksi helposti työpöydän alle piiloon, ja pois jaloista.
Valaisimilla ja valaistuksella on suuri merkitys, varsinkin vuoden pimeimpinä aikoina. Liian hämärässä silmät väsyvät, ja lukiessa kirjaimet pomppivat silmissä. Myös näyttöpäätteen liian kirkas valo rasittaa silmiä. Pöytävalaisin työpisteen päällä ja siirrettävä lattiavalaisin sohvan vieressä antavat valoa sopivasti juuri sinne, missä sitä eniten tarvitaan. Kattovalaisin taas antaa tärkeää yleisvaloa, jota tarvitaan mm. siivotessa.
Pienellä ruokapöydällä mahtuu ruokailemaan ja opiskelemaan.
Maton sijasta lattialle voi laittaa digiprintatun taljan. Tämän taljan vuoksi yksikään lehmä ei ole menettänyt henkeään.
Opiskelija-asunnosta tulee koti, kun sen saa sisustaa omaa tyyliä ja makua mukaillen. Hyödynnä sisustamisessa kierrätyskeskuksia ja kirpputoreja, sekä sukulaisten varastoja. Verhoillut kalusteet, kuten sohva ja runkopatja kannattaa hankkia uutena, jolloin riski ylimääräisistä asukeista, kuten torakoista ja luteista, katoaa. Kun pienen asunnon värimaailman pitää yhtenäisenä, säilyy sisustuksessa harmonia ja selkeys. Vanhoja huonekaluja voi myös maalata, jolloin on mahdollista saada eri värisistä ja tyylisistä kalusteista saman henkisiä.
Matot ja tekstiilit pehmentävät tilaa ja tekevät siitä kodikkaan. Riittävän suuri matto kasaa kalusteet kokonaisuudeksi ja lisäksi matto voi toimia huoneen väriläikkänä. Sisustustyynyillä, verhoilla, torkkupeitoilla ja viherkasveilla saa tylsemmänkin vuokra-asunnon näyttämään heti kotoisammalta, ja omalta.
Muokkaa opiskelija-asunto mieleiseksi käyttämällä sisustuksessa lempivärejäsi. Viherkasvit lisäävät aina kodikkuutta, samoin matot, taulut ja tekstiilit.
13.07.2017 13:47