Etätyö on tullut jäädäkseen ja nyt kotiin tarvitaan toimiva etätyöpiste. Kotitoimiston voi tietysti perustaa ihan ruokapöydän kulmallekin, mutta työergonomia ei siinä välttämättä toteudu kaikkien oppien mukaan. Miten sisustaa kompakti kotitoimisto, tai isompikin työhuone ergonomisesti ja toimivasti?
Jos kotitoimistolle on mahdollista järjestää ihan oma huoneensa, helpottaa se työhuoneen sisustamista. Työpöytä on tärkeässä roolissa etätöitä tehdessä. Se voi olla säädettävä sähköpöytä, tai sitten perinteinen kirjoituspöytä. Sähköpöydän etuja ovat työasennon vaihteleminen päivän mittaan. Osan työpäivästä voi seistä ja osan istua, kun sähköpöydän korkeutta voi säätää portaattomasti. Tietokonepöytä huomioi kirjoituspöytää paremmin päätetyöskentelyn. Tietokonepöydässä on mahdollisesti säädettävä taso näytölle, joka lisää työergonomiaa.
Työpöydän lisäksi kannattaa panostaa hyvään ja laadukkaaseen työtuoliin. Hyvässä työtuolissa on korkeudensäädön lisäksi selkänojan säätömahdollisuudet. Ergonomisin työtuoli on satulatuoli, tai tasapainotuoli. Näissä työtuoleissa selän asento pysyy hyvänä koko työpäivän ajan.
Säilytystilaa tarvitaan aina. Jos työhuoneeseen mahtuu, kannattaa tila hyödyntää mappihyllyillä ja -kaapeilla. Myös seinähyllyt ja muut seinäkalusteet tuovat työhuoneeseen ilmettä ja sisustuksellisuutta. Avohyllyillä viihtyvät myös etätyöpäivää piristävät viherkasvit.
Työhuone on monesti myös vierashuone. Huoneeseen sijoitettu pieni vuodesohva on mukava löhöillä etäpalaverien aikana ja siinä nukuttaa myös vieraat tarpeen vaatiessa.
Kun työpisteelle ei ole muuta paikkaa kuin olohuoneen nurkka, täytyy sellainen suunnitella olohuoneen muuhun tyyliin sopivaksi. Pieni ja siro tietokonepöytä, johon mahtuu kannettava tietokone ja kahvimuki, saattaa riittää hyvin kotitoimistoksi. Työtuoliksi voi valita kauniin, samettia olevan toimistotuolin. Näin työtuoli ei hyppää silmään ja sitä voi hyödyntää lisäistuimena olohuoneessa. Työpöydän alle kannattaa hankkia pyörillä oleva laatikosto, jonne voi siirtää läppärin, paperit ja muut työvälineet etätyöpäivän jälkeen. Näin työpiste pysyy siistinä, eivätkä tekemättömät työt muistuta koko ajan itsestään.
Pienen etätyöpisteen voi rakentaa kaksikerroksisessa talossa portaiden alle. Näin haasteelliset neliöt tulevat hyödynnettyä etätyöskentelyyn.
Jos taloudessa on kaksi kotona työskentelevää, tarvitaan työpisteitä tuplana. Asunnon koosta riippuen, työhuoneeseen voi mahduttaa kaksi pienempää sähköpöytää, tai lisätä olohuoneen työpöydän lisäksi toisen työskentelynurkan makuuhuoneen yhteyteen.
Joskus kotitoimisto on pakko sijoittaa makuuhuoneen puolelle. Jos sopivaa paikkaa työpöydälle ei löydy sängyn vierestä, kokeile rakentaa pieni kotikonttori vaatekaapin uumeniin. Varsinkin 45 cm syvät vaatekaapit käyvät tähän tarkoitukseen loistavasti. Vaatekaapin ovet avaamalla etätyöpiste on aina valmis. Kun yhden hyllylevyistä korvaa eteenpäin vedettävällä hyllyllä ja liukukiskoilla, tulee työpöytä näppärästi makuuhuoneen puolelle. Satulatuoli mahtuu säilöön työpöydän alle, kun kotitoimiston ovet sulkeutuvat. Ylähyllyille voi järjestää mapit ja muut työvälineet.
Kodin sisustusta mietittäessä on hyvä ottaa huomioon myös työpisteen sisustus ja sen sijoittaminen kodin tiloihin. Tällöin kotitoimisto sulautuu helposti muuhun sisustukseen ja on osa kokonaisuutta. Viimeistele työhuone viihtyisäksi sopivalla matolla, valaisimella ja sisustusesineillä.
08.04.2022 13:11