Lastenhuoneen sisustus kannattaa miettiä aina sen asukkaan näkökulmasta. Vaikka äidillä ja isällä olisikin mieltymyksiä tiettyihin väreihin tai tyyliin, lapsen mielipidettä kannattaa kysyä ennen maalisutiin tarttumista ja huonekaluostoksille lähtöä. Taaperoikäisen ja vauvan huone voidaan vielä sisustaa vanhempien maun mukaan, mutta koululaisen huone saattaa jo vaatia asukkaan omia toiveita.
Lastenhuoneen sisustuksen suunnittelu aloitetaan asettumalla lattialle lapsen tasolle. Mitä tästä kuvakulmasta näkyy ja miten lapsi näkee huoneen? Mihin saadaan tehtyä rauhallinen nukkumatila ja missä on tilaa leikeille ja lelujen säilytykselle? Kätevät lokerohyllyt voi täyttää kangaslaatikoilla, jonne saa legot ym. pienet tavarat ja lelut piiloon. Jalkojen alla pehmeä ja iloisen värikäs lastenhuoneen matto viimeistelee sisustuksen.
Jos kyseessä on jo isompi lapsi, kannattaa huoneen sisustus miettiä yhdessä lapsen kanssa. Koululaisen huoneesta löytyy ainakin työpöytä, työtuoli ja kunnon lasten sänky. Ehkä huoneeseen pitää mahtua myös vaatekaappi? Liukuovikomero on kätevä pienessä huoneessa, sillä sen ovet eivät aukea ulospäin. Seinähyllyille voi kerätä esille tärkeimmät aarteet ja vauvamuistot. Mittanauha ja millimetripaperi auttavat hahmottamaan tilaa ja kalusteiden kokoa. Huomioi myös että huoneen ovet ja ikkunat mahtuvat aukeamaan.
Siivousta helpottaa kun lastenhuoneen kalusteet kestävät kostealla pyyhkimistä. Tahmeat tahrat ja vesiliukoiset tussit lähtevät helposti irti ihan vedellä. Vesipestävä lastenhuoneen matto on varmin valinta, jos huoneessa piirretään ja askarrellaan. Myös muut kalusteet ja tekstiilit kannattaa valita helppohoitoisuuden mukaan. Muunneltavat, lapsen mukana kasvavat kalusteet ovat taloudellinen hankinta. Jatkettava lastensänky toimii taaperon sänkynä heti pinnasängyn jälkeen ensimmäisiin kouluvuosiin asti. Tämän jälkeen lapsen sänky voi olla joko runkopatja, monitoimisänky tai parvisänky. Monitoimisängyssä on mukana työpöytä ja säilytystilaa, joten tämä tilaihme toimii myös pienemmissä neliöissä. Monien tyttöjen suosikki on sohvasänky, eli sohvan näköinen vuode, joka päivisin pedataan päiväpeitolla ja monilla koristetyynyillä. Kerrossänky toimii sisarusten yhteisenä vuoteena. Yläsängyssä nukkuminen on aina isommista lapsista hienoa ja alapetiin voi tehdä majan virittämällä verhot verhovaijerilla sängyn reunaan. Lasten patja on tärkeä hankinta, eikä siitä pidä säästää. Kasvava lapsi tarvitsee omalle painolleen sopivan ja selkärankaa tukevan patjan. Petauspatja säätelee patjan pintapehmeyttä sekä helpottaa lakanan laittoa. Sijauspatjansuoja auttaa patjan puhtaanapidossa ja se kannattaa hankkia myös lapsen sänkyyn yhtä aikaa patjan ja sijauspatjan kanssa.
Pienet lapset rakastavat rakennella majoja, hyppiä tyynykasoissa ja kiipeillä kalusteissa. Korkeat kalusteet ja lipastot täytyy aina kiinnittää seinään jotteivat ne kaadu lapsen päälle. Kalusteiden turvallisuus lapsille kannattaa tarkistaa myyjältä aina ennen ostoa. Säkkituoli on lastenhuoneen kestosuosikki, sillä se kestää kovaakin menoa ja säkin täytettä voi lisätä tarpeen mukaan. Säkkituolin keinonahan voi myös pyyhkiä kostealla. Vuoderahi muuntuu kaverivuoteesta istuimeksi tai kiipeilykuutioksi. Useammasta vuoderahista voi rakentaa jo tornin. Lastenhuoneeseen saa vaihtuvan taidenäyttelyn kun maalaa yhden seinän liitutaulumaalilla. Myös iso korkki- tai muistitaulu on kätevä, sillä siihen saa esille paljon värikkäitä piirustuksia ja kuvia. Paras lastenhuoneen sisustus on se, kun huoneen käyttäjä on ollut suunnittelussa ja toteutuksessa mukana, ja se on asukkaansa näköinen.
20.06.2018 12:41