Piha- ja puutarhakalusteiden valintaopas

Päivät pitenevät, kesä lähestyy. Nyt on oikea aika miettiä, millaisilla piha- ja puutarhakalusteilla syntyy ihana piha tai parveke, jolla on mukava nauttia kevään ja kesän päivistä.

Millaisia kesäpäiviä kodissa vietetään ja millaiset puitteet piha, terassi tai parveke tarjoavat? Isoon pihaan mahtuu monia erilaisia toimintoja, pieni parveke kalustetaan kodikkaaksi harkiten. Entä miten sää ja suojaisuus vaikuttavat piha- ja terassikalusteiden valintaan?

Avoterassi vaatii puutarhakalusteilta suurempaa kestävyyttä, kuin katoksen alle tulevilta. Lasitetulla parvekkeella kalusteet voivat olla ympäri vuoden, kun taas taivasalla kesäisin viihtyvät terassikalusteet on syytä suojata talveksi pressulla, tai viedä varastoon.

Ison pihan kalustus: tilaa erilaisille toiminnoille

Suuren terassin ruokailuryhmä tarjoaa oivan paikan vaikkapa puutarhajuhlille. Terassin ruokailuryhmän lisäksi tilaan valitaan istuimet, joilla on mukava istua lämpöistä iltaa. Myös ulkokalusteiden istumismukavuuteen kannattaa kiinnittää huomiota: korkeaselkänojaiset terassituolit ovat istujalle mukavat, mutta vaativat tilaa ympärilleen. Panosta muhkeisiin istuinpehmusteisiin ja lämpimiin torkkupeittoihin viileiden kesäiltojen varalle.

Jos tilaa on paljon, voi olohuonettakin jatkaa ulos. Muhkealla polyrottinkisohvalla nautitaan aamukahvit ja katsellaan auringonlaskut. Paahteisen pihan oleskelunurkkaus suojataan aurinkovarjolla tai modernilla aurinkopurjeella. Auringonpalvojan ykkösvalinta on mukava aurinkotuoli tai lepotuoli raheineen ja apupöytineen.

Parvekkeen ja pienen terassin sisustus: avainsanoina tyyli ja toiminnallisuus

Pienen terassin tai parvekkeen sisustus vaatii huolellista suunnittelua. Kompakti bistropöytä ja sirot tuolit ovat kalustuksen perusta. Seinähyllyt ja amppelit tarjoavat paikan yrteille tai viherkasveille ja säänkestävä piha- tai parvekematto sitoo kokonaisuuden yhteen. Säkkituoli tai pieni polyrottinkinen nojatuoli lisää kodikkuutta pienelle terassille tai parvekkeelle.

 

Pienen pihan ja parvekkeen kasviloisto syntyy ruukkukasvein. Jos vihreä peukalosi on keskellä  kämmentä, voi parvekkeen vihersisustuksen rakentaa myös silkkikasveista. Myös kuivatut kukat, heinät ja oksat voivat somistaa koko kesän pientä parveketta. Talven tullessa kuivakukat siirtyvät vuorostaan somistamaan kodin sisätiloja.

Täydelliset terassikalusteet juuri sinun terassillesi löydät täältä!

Sää ja pihakalusteiden kestävyys

Niin pientä kuin isoakin pihaa kalustettaessa on tärkeää huomioida sään vaikutus pihakalusteisiin ja niiden materiaaliin. Jatkuva auringonpaiste voi haalistaa materiaaleja ja kosteus ruostuttaa kalusteiden liitoskohtia. Pinnoitetut kankaat kestävät kosteutta, mutta nekin täytyy muistaa puhdistaa ja kuivata riittävän usein. Terassikalusteiden pehmusteille, tyynyille ja torkkupeitoille voi hankkia erillisen säilytyslaatikon, johon ne nostetaan säältä suojaan päivän päätteeksi.

Parveke on usein terassia suojaisampi. Etenkin lasitetulle parvekkeelle voi huoletta nostaa myös olohuoneen tekstiilejä, tyynyjä ja torkkupeittoja. Huomioi kuitenkin, että myös lasitetulla parvekkeella auringon UV-säteet tekevät tehtävänsä ja haalistavat tekstiilejä.

Pihakalusteiden materiaali - valinnanvaraa joka makuun

Kovapuiset pihakalusteet vai polyrottinkikalusto? Olisko muovinen terassituoli kuitenkin helppohoitoisin vai pitäisikö valita aito rottinkinen parvekepöytä?

Pihan sisustuksen suunnittelija joutuu todelliseen materiaalivalintojen viidakkoon. Pihakalusteiden materiaalia valitessa kannattaa ajatella sekä kodin ja pihan tyyliä, että helppohoitoisuutta.

Polyrottinki on siisti ja helppohoitoinen valinta. Polyrottinkiset kalusteet ovat usein kevyitä ja punottu pinta kätkee pienet liat helposti. Siitä huolimatta polyrottinkikalusteet kannattaa puhdistaa pesemällä ainakin pari kertaa kesässä. Lue lisää polyrottingista pihakalusteiden materiaalina täältä.

Kovapuiset kalusteet ovat jämäkkiä ja polyrottinkia raskaampia. Puisia kalusteita ei koskaan saa laittaa suoraan maata vasten, koska maasta nouseva kosteus ei tee hyvää puulle. Kovapuisia puutarhakalusteita hankkiessa kannattaa tarkistaa, että kalusteella on FSC-merkintä. Merkintä tarkoittaa sitä, että kalusteissa käytetty puu on tuotettu metsiä vahingoittamatta.

Puiset puutarhakalusteet käsitellään öljyllä pihakauden alussa, jotta ne kestävät sään rasitukset. Kovapuukalusteita pihaan ostaessa kannattaa tarkistaa, että kalusteiden liitokset ja saranat ovat tukevia ja laadukkaasti viimeisteltyjä.

Betoniset pihakalusteet ovat nostaneet suosiotaan viime vuosina. Ne ovat massiivisia, jykeviä ja kestäviä - kääntöpuolena betonikalusteilla onkin niiden painavuus. Jotta terassiin ei jää betonikalusteista ikäviä jälkiä, kannattaa alusta suojata terassimatolla tai valita kalusteiden paikka niin, että alusta on kestävä laatoitus. Betoniset ulkokalusteet vaativat myös puhdistusta ja huoltoa, jotta pinta pysyy kauniina.

Alumiinirunkoiset kalusteet ovat kevyitä ja kestävät hyvin sään vaihteluita. Alumiinikalusteiden pehmusteet on useimmiten suunniteltu säänkestäviksi - tämä kannattaa kuitenkin varmistaa, etenkin jos kaluste on tarkoitus sijoittaa kattamattomalle pihalle tai terassille.

Aidosta rottingista valmistetut rottinkikalusteet toimivat hyvin lasitetulla parvekkeella tai terassikatoksen suojassa. Koska rottingin päällä on yleensä lakkaus, ei se kestä jatkuvaa kosteutta, eikä varsinkaan vesisadetta. Jos haluat puutarhaasi harmaaksi patinoituneen rottinkituolin, tällöin voit jättää huoletta aidosta rottingista valmistetun terassituolin säiden armoille.

Perinteiset muovituolit ovat hyvä valinta pinottaviksi varaistuimiksi isompia juhlia varten. Ne ovat kevyitä ja helppoja säilytettäviä, mutta vaativat pesua ja puhdistusta pysyäkseen siisteinä.

01.03.2017 14:56