Polyrottinki on nimensä mukaisesti polyeteenimuovista valmistettua punosta, joka etenkin UV-suojattuna kestää sään vaihtelua ja kosteutta hyvin. Polyrottinkikalusteet ovat pihakalusteita, joiden pinta jäljittelee rottinkikalusteiden punospintaa. Kestävä ja helppohoitoinen polyrottinki on fiksu valinta varsinkin pihoilla, joilla kalusteet joutuvat Suomen kesän säiden armoille. Polyrottinkikalusteet eivät hajoa helposti - ainoastaan kova pakkanen ja kalusteen jäätyminen aiheuttaa polyrottikikalusteen rikki menemisen riskin.
Puiset puutarhakalusteet ovat jämäkkiä ja polyrottinkia raskaampia. Puiset kalusteet ovat hyvä valinta, kun kaipaat klassista tyylikkyytä. Suojaamalla ja käsittelemällä puuta, kalusteet kestävät terassien ja parvekkeiden ilona pitkään. Puisia kalusteita ei kuitenkaan kannata sijoittaa suoraan maata vasten, koska maasta nouseva kosteus ei tee hyvää puulle.
Alumiinirunkoiset kalusteet ovat kevyitä ja kestävät hyvin sään vaihteluita. Alumiinikalusteiden pintakäsittely estää ruostumisen, mutta kolhuja on hyvä välttää, jottei tämä hyöty katoa. Keveydensä takia kalusteita on helppo liikutella ja usein ruokailuryhmien alumiinituolit ovatkin kätevästi pinottavissa talvisäilytystä varten.
Rottinki on kevyt luonnonmateriaali, joka taipuu moneen muotoon ja väriin. Lakatut rottinkikalusteet kestävät kesän ulkona, kunhan pidät ne katoksen alla suojassa sateelta.
1. Puhdista Puutarhakalusteet aina syksyisin vedellä ja miedolla pesuaineella ennen talvisäilytykseen laittoa.
2. Öljyä puiset terassikalusteet keväällä ennen käyttöönottoa. Öljyttynä ne hylkivät paremmin likaa ja kestävät sään vaihteluita.
3. Tarkista ruuvien ja pulttien kiinnitys puutarhakalusteissa kerran vuodessa ja kiristä ne tarvittaessa.
4. Pyyhi linnunkakat ym. lika aina tuoreeltaan. Varsinkin valkoiseen polyrottinkiin jää helposti pysyvä jälki.
5. Käytä ulkokalusteita oikein. Puiset puutarhakalusteet eivät saa olla suoraan kosketuksissa maahan. Maasta nouseva kosteus ei tee hyvää puulle.
Kun otat kesäkalusteesi käyttöön tai ryhdyt niitä kokoamaan, noudata tuotteen mukana olevia kasausohjeita. Säilytä ne hoito-ohjeiden kanssa. Ongelmatapauksissa ota aina yhteys myymälähenkilökuntaan – vältät vahingot ja vauriot. Käsittele kalusteesi heti uutena niille sopivalla käsittelyaineella ja pyyhi mahdollinen ylimääräinen aine kostealla rievulla ennen käyttöönottoa.
ÖLJY-/KUULTOVÄRIKÄSITELTY PUU
EUKALYPTUS JA MUUT TROOPPISET PUULAJIT
MAALATTU PUU
RUOSTUMATON TERÄS
Lumi, jää, liiallinen kosteus tai kuivuus saattavat vaurioittaa kalusteita. Puhdista ja käsittele kalusteet ennen talvivarastointia. Varastotilan ei tulisi olla liian kuuma tai kostea, vaan viileähkö, kuiva ja ilmava. Esimerkiksi lämmittämätön autotalli sopii hyvin kesäkalusteiden varastointiin.
Lue aina tarkasti tuotteen valmistajan sekä ostamiesi hoitotuotteiden erilliset hoito- ja käyttöohjeet.
Mitoita kalusteet tilan mukaan
Isoon pihaan ja terassille mahtuu monia erilaisia toimintoja, kun taas pieni parveke kalustetaan kodikkaaksi harkiten. Onkin hyvä pohtia, mikä on ulkotilan tärkein käyttötarkoitus. Kesäjuhlat ruokailyryhmineen, vai rentouttava ulko-olohuone sohvaryhmällä.
Ota sääolosuhteet huomioon