puutarhakalusteiden vinkit ja oppaat

Puutarhakalusteiden materiaaliopas

Polyrottinki

Polyrottinki on nimensä mukaisesti polyeteenimuovista valmistettua punosta, joka etenkin UV-suojattuna kestää sään vaihtelua ja kosteutta hyvin. Polyrottinkikalusteet ovat pihakalusteita, joiden pinta jäljittelee rottinkikalusteiden punospintaa. Kestävä ja helppohoitoinen polyrottinki on fiksu valinta varsinkin pihoilla, joilla kalusteet joutuvat Suomen kesän säiden armoille. Polyrottinkikalusteet eivät hajoa helposti - ainoastaan kova pakkanen ja kalusteen jäätyminen aiheuttaa polyrottikikalusteen rikki menemisen riskin.

Puukalusteet

Puiset puutarhakalusteet ovat jämäkkiä ja polyrottinkia raskaampia. Puiset kalusteet ovat hyvä valinta, kun kaipaat klassista tyylikkyytä. Suojaamalla ja käsittelemällä puuta, kalusteet kestävät terassien ja parvekkeiden ilona pitkään. Puisia kalusteita ei kuitenkaan kannata sijoittaa suoraan maata vasten, koska maasta nouseva kosteus ei tee hyvää puulle.

Alumiini

Alumiinirunkoiset kalusteet ovat kevyitä ja kestävät hyvin sään vaihteluita. Alumiinikalusteiden pintakäsittely estää ruostumisen, mutta kolhuja on hyvä välttää, jottei tämä hyöty katoa. Keveydensä takia kalusteita on helppo liikutella ja usein ruokailuryhmien alumiinituolit ovatkin kätevästi pinottavissa talvisäilytystä varten.

Rottinki

Rottinki on kevyt luonnonmateriaali, joka taipuu moneen muotoon ja väriin. Lakatut rottinkikalusteet kestävät kesän ulkona, kunhan pidät ne katoksen alla suojassa sateelta.

5 Vinkkiä Puutarhakalusteiden huoltoon ja kunnossapitoon 

1. Puhdista Puutarhakalusteet aina syksyisin vedellä ja miedolla pesuaineella ennen talvisäilytykseen laittoa.

2. Öljyä puiset terassikalusteet keväällä ennen käyttöönottoa. Öljyttynä ne hylkivät paremmin likaa ja kestävät sään vaihteluita.

3. Tarkista ruuvien ja pulttien kiinnitys puutarhakalusteissa kerran vuodessa ja kiristä ne tarvittaessa.

4. Pyyhi linnunkakat ym. lika aina tuoreeltaan. Varsinkin valkoiseen polyrottinkiin jää helposti pysyvä jälki.

5. Käytä ulkokalusteita oikein. Puiset puutarhakalusteet eivät saa olla suoraan kosketuksissa maahan. Maasta nouseva kosteus ei tee hyvää puulle.

Puutarhakalusteiden hoito-opas

Käyttöönotto

Kun otat kesäkalusteesi käyttöön tai ryhdyt niitä kokoamaan, noudata tuotteen mukana olevia kasausohjeita. Säilytä ne hoito-ohjeiden kanssa. Ongelmatapauksissa ota aina yhteys myymälähenkilökuntaan – vältät vahingot ja vauriot. Käsittele kalusteesi heti uutena niille sopivalla käsittelyaineella ja pyyhi mahdollinen ylimääräinen aine kostealla rievulla ennen käyttöönottoa.

Polyrottinki

  • Puhdista pinta säännöllisesti miedolla saippuavedellä tai muovikalusteiden pesuun tarkoitetulla pesuaineella. Kuivaa hyvin.
  • Teräsrunkoiset polyrottinkikalusteet tulee suojata kosteudelta, jotta mahdollinen ruoste ei värjää muovipunosta tai lattia-/terassimateriaalia.
  • Polyrottinkikalusteiden talvisäilytyksessä on huomioitava, että vaikka useimmat polyrottinkikalusteet kestävät pakkasta jopa -20 asteeseen asti, jäätyessään punos kovettuu, ja on altis murtumille. Siksi suosittelemme polyrottinkikalusteillekin säilytystä viileissä sisätiloissa.

Puukalusteet

ÖLJY-/KUULTOVÄRIKÄSITELTY PUU

  • Uuden tuotteen käyttöönottokäsittely – puhdistus ja öljyäminen.
  • Käsittely 1-2 kertaa/käyttökausi kuultomaalilla tai puunsuoja-aineella. Pidemmän lämpimän kuivan sääjakson aikana käsittely on tehtävä useammin, jotta puu säilyttää hyvät ominaisuutensa.
  • Korkea lämpötila saattaa aiheuttaa pihkan valumista erityisesti oksakohtien ympäriltä. Pyyhi tuore pihka kangaspalalla, joka on kostutettu pieneen määrään puhdasta alkoholia/etanolia tai lakkabensiiniä. Kuivunut/kiteytynyt pihka kaavitaan varovasti pois maalikerrosta vahingoittamatta.

EUKALYPTUS JA MUUT TROOPPISET PUULAJIT

  • Uuden tuotteen käyttöönottokäsittely – puhdistus ja öljyäminen.
  • Käsittely vähintään 2 kertaa käyttökaudessa kovapuisille kalusteille kehitetyllä puuöljyllä. Väripigmenttiä sisältävillä öljyillä syvennät tuotteen alkuperäistä väriä.
  • Erilaisten sääolosuhteiden takia käsittely voi olla tarpeellista tehdä 5-6 kertaa käyttökaudessa.
  • Käytä öljyä reilusti ja anna öljyn imeytyä puuhun. Puhdista ylimääräinen öljy kalusteista.
  • Puhdistus ja öljyäminen ennen varastointia.

MAALATTU PUU

  • Noudata kasausohjeita tarkoin, jotta maalattu pinta ei vahingoitu.
  • Pidä pinta puhtaana ja kuivana – suojaa erityisesti sateelta ja auringolta.
  • Vältä kolhiintumista. Jos kolhuja/naarmuja kuitenkin syntyy, puhdista ja paikkaa kolhut välittömästi maalilla.

Alumiini ja Teräs

  • Puhdista pinta tarpeen vaatiessa miedolla saippuavedellä. Kuivaa hyvin.
  • Vältä kolhiintumista. Jos kolhuja/naarmuja kuitenkin syntyy, puhdista ja paikkaa kolhut välittömästi maalilla.

RUOSTUMATON TERÄS

  • Käytä asennukseen ruostumattomasta teräksestä valmistettuja työkaluja. Jos käytetään normaalista teräksestä valmistettuja työkaluja, on huolehdittava, että pinnalle jäävä teräspöly pyyhitään pois. Jos teräspölyä ei pyyhitä pois, voi tuotteen pinnalle muodostua ruostetta.
  • Mahdollinen ruoste saadaan tuotteesta poistettua hankaamalla pintaa sienellä tai rievulla lämmintä saippuavettä käyttäen. Kuivaa pinta huolellisesti. Itse kaluste ei ruostu vaan ruosteen aiheuttaa jokin ulkopuolinen aine.
  • Vaikeasti lähtevään ruosteeseen suosittelemme käyttämään rautakaupoista saatavaa ruostumattoman teräksen puhdistusainetta.

Pehmusteet

  • Suojaa pehmusteet kosteudelta.
  • Suosittelemme, että suojaat pehmusteesi lialta erityisellä ulkotekstiilien suoja-aineella. Pehmusteiden puhdistukseen on saatavana juuri tähän tarkoitukseen kehitettyjä pesuaineita.
  • Hyvistä värinkesto- ja kulutusominaisuuksistaan huolimatta pehmusteet saattavat haalistua auringossa.

Varastointi

Lumi, jää, liiallinen kosteus tai kuivuus saattavat vaurioittaa kalusteita. Puhdista ja käsittele kalusteet ennen talvivarastointia. Varastotilan ei tulisi olla liian kuuma tai kostea, vaan viileähkö, kuiva ja ilmava. Esimerkiksi lämmittämätön autotalli sopii hyvin kesäkalusteiden varastointiin.

Lue aina tarkasti tuotteen valmistajan sekä ostamiesi hoitotuotteiden erilliset hoito- ja käyttöohjeet.

Mitä huomioida pihaa tai parveketta kalustaessa

Mitoita kalusteet tilan mukaan

Isoon pihaan ja terassille mahtuu monia erilaisia toimintoja, kun taas pieni parveke kalustetaan kodikkaaksi harkiten. Onkin hyvä pohtia, mikä on ulkotilan tärkein käyttötarkoitus. Kesäjuhlat ruokailyryhmineen, vai rentouttava ulko-olohuone sohvaryhmällä. 

  • Ruokailuryhmää valitessa, varmista että kaikille tuoleille jää riittävästi tilaa. Esimerkiksi korkeaselkänojaiset terassituolit ovat istujalle mukavat, mutta vaativat tilaa ympärilleen.
  • Kevyttä ja ilmavaa, vai suurta ja muhkeaa? Korkeajalkaisemmat kalusteet tuovat ilmavuutta ja keventävät kokonaisuutta. Matalat polyrottinkiset kalusteryhmät taas tuovat muhkeutta ja täyttävät suurempaa tilaa, kun maavara pienenee.
  • Varmista riittävä kulkutila. Suuremmalle terassille sopii isot sohvaryhmät, ruokailuryhmät ja aurinkotuolit. Huomioi kuitenkin että kalusteiden välissä on helppo liikkua ja että käytännöllisyys säilyy. Parvekkeella kulkutilaa kaiteen ja parvekekalusteiden väliin olisi hyvä jäädä vähintään 60 cm.
  • Ota kuutiot käyttöön. Varsinkin kun lattiapintaa on vähän käytettävissä, nosta toimintoja seinälle. Seinähyllyt, amppelit, koukut ym. palvelevat niin lyhtyjen kuin viherkasvien esillepanossa. Kattoon kiinnitettävä riippukeinu vapauttaa myös lattiapinta-alaa.

Ota sääolosuhteet huomioon

  • Niin pientä kuin isoakin pihaa kalustettaessa on tärkeää huomioida sään vaikutus pihakalusteisiin ja niiden materiaaliin. Tarkista materiaalioppaasta mikä on omalle pihalle sopivin vaihtoehto.
  • Parveke on usein terassia suojaisampi. Etenkin lasitetulle parvekkeelle voi huoletta nostaa myös olohuoneen tekstiilejä. 
  • Ulkona pinnoitetut kankaat kestävät kosteutta, mutta nekin täytyy muistaa puhdistaa ja kuivata riittävän usein. Käsittele pehmusteet likaa ja kosteutta hylkivällä suoja-aineella. Likaa hylkivältä pinnalta tahrat lähtevät helpommin irti. Pehmusteet on hyvä nostaa suojaan kovimmilta sateilta.

Miten sisustaa iso terassi kodikkaasti 

 
  • Jaa terassi paperilla tai mielessäsi "lokeroihin", joihin sijoittuvat eri toiminnot, kuten ruokailu, seurustelu, auringonotto jne.
  • Valitse "lokeroihin" sopivan kokoiset kalusteet huomioiden tilan koko ja muoto, käyttäjien määrä, sekä auringon kierto ja varjopaikat.
  • Rajaa tilaa erilaisilla ruukkuistutuksilla, paviljongilla, matoilla, valoverhoilla tai puutarhakeinulla. Rajaaminen saa tilan tuntumaan kodikkaammalta, ja jokainen "lokero" on myös helpompi sisustaa käyttötarkoituksen mukaan.
  • Viimeistele "lokeroiden" sisustus käyttäen joko samaa teemaa, tai vaihtele sisustusta esimerkiksi väreittäin. Lisää sisustuselementtejä, kuten ulkomattoja, koristetyynyjä, torkkupeittoja, lyhtyjä, kesäkukkia ruukuissa, sekä muita sisustuksen teemaan sopivia elementtejä.
  • Ruokailutilan lähettyville on hyvä varata tilaa grillille, sekä tarjouluvaunulle tai muulle apupöydälle kesäkokkia varten.