Kotikonttorin ja työhuoneen vinkit ja oppaat

Kotikonttorin ja työhuoneen vinkit ja oppaat

Työpisteen tai -huoneen suunnittelu aloitetaan yleensä työpöydästä. Onko tarkoitus kalustaa kokonainen työhuone, vai pieni työskentelynurkkaus olo- tai makuuhuoneeseen? Käytettävä tila määrittää myös työpöydän koon. Riittääkö työskentelyyn pelkkä taso, vai tarvitaanko myös säilytystilaa mapeille ja papereille? Täytyykö työpöydän värin ja tyylin sointua huoneen muuhun sisustukseen vai halutaanko vain mahdollisimman toimiva ja ergonominen ratkaisu? Kun tilan koko ja työpöydän käyttötarve ovat selvillä, on aika selvittää tarjolla oleva mallisto ja löytää sieltä itselle sopivin ratkaisu.

1. Valitse sinun tarpeisiin sopiva työpöytä

Etätyön apuri - ergonominen ja mukautuva säätöpöytä

Ergonominen työpöytä on etätyöpäivän pelastus. Jos vietät työpäiväsi tietokoneen ääressä tai muuten työpisteellä, tarvitset työpöydän, joka muuntuu päivän ja tilanteiden mukaan. Samassa asennossa ei kannata koko työpäivää viettää, tai kiitoksena on illalla vihlova selkä tai jäytävä päänsärky. Huomioi siis työpöytää hankkiessasi, että pystyt työskentelemään useammassa eri asennossa, esimerkiksi seisten ja istuen. 

Parhaimmat säätömahdollisuudet antaa säätöpöytä nimensä  mukaisesti. Säätöpöydässä voi työpöydän korkeutta säätää seisonta- ja istuinkorkeuden välillä. Näin voit työskennellä osan päivästä seisten ja osan istuen. Säätöpöytä toimii joko verkkovirralla tai pyöritettävällä kammella mallista riippuen. Säätöpöytä on työpöytänä hyvin eleetön, joten jos tarvitset lisäksi säilytystilaa, hanki työpöydän alle pyörillä oleva laatikosto tai erillinen mappihylly.

Muistilista säätöpöydän hankkijalle

1. Muista ergonomia ja mukavuus myös seisten työskennellessä. Säätöpöydän edessä seisominen käy helposti jalkoihin. Mukavammaksi seisomisen tekee pehmeä, kuminen seisontamatto. Seisontamatto joustaa hieman jalkojen alla ja näin nivelet ja jalkapohjat eivät puudu, kun saavat tarvitsemansa tuen ja liikkeen. Suosittelemme seisontamattoa kaikille seisten työtä tekeville. Seisontamatto toimii myös muissa seisten tapahtuvissa toiminnoissa, kuten vaatteiden silittämisessä tai leipomisessa.

2. Valitse tilaan ja käyttöön sopiva tuoli ja matto. Säätöpöydän voi säätää myös normaaliin istumakorkeuteen. Ergonominen työasento säilyy istuttaessa satulatuolilla tai tasapainotuolilla. Kun nostat säätöpöydän taas seisontakorkeuteen, voi satulatuolin siirtää työpöydän alle säilöön. Työtuolin pyörien alle lattialle suosittelemme suojamattoa. Suojamatto suojaa lattiamateriaalia työtuolin pyörien tekemiltä jäljiltä ja naarmuilta.

3. Panosta valaistukseen. Oikeanlainen valaistus työpisteellä lisää työn mielekkyyttä ja tehokkuutta. Työpisteen valaisin ei saa osoittaa suoraan tietokoneen näytölle tai silmiin. Työpöydän valaistuksen tulee kuitenkin olla riittävän tehokas, jotta myös talven pimeinä tunteina näkee lukea paperista. Kaunis ja ajaton työpöydän valaisin on myös ilo silmälle ja viimeistelee viihtyisän työpisteen. 

4. Varaa riittävästi tilaa työvälineille. Tarvitsetko työhuoneeseen lisää säilytystilaa? Hanki työpöydän kaveriksi mappihylly, lipasto tai senkki. Jos säilytät mappeja, huomioi mapin syvyys noin 30 cm, säilytyskalustetta ostaessasi. Kauniisiin koreihin ja laatikoihin saat piilotettua laturinjohdot ja muut tarpeelliset tavarat.

 

On suunnitelmissasi sitten pieni työnurkkaus tai kokonaisen työhuoneen sisustus, edulliset työpöydät löydät Sotkan laajasta työpöytämallistosta. Tutustu tuotteisiin ja osta vielä tänään!

Kirjoituspöytä kaikilla mausteilla

Perinteinen kirjoituspöytä on edelleen monen koululaisen ja opiskelijan huoneen peruskaluste. Kirjoituspöydässä on hyvin säilytystilaa, laatikoita ja kaappi, joihin saa piirustus- ja askartelutarvikkeet säilöön. Kirjoituspöytiä on saatavana myös ilman säilytystilaa, jolloin ne ovat ilmavia ja kevyitä ulkonäöltään. Kevyt kirjoituspöytä toimii hyvin makuuhuoneessa työpisteenä, jos erilliseen työhuoneeseen ei ole mahdollisuutta. 

Jos kalustetaan kokonainen työhuone, kannattaa työpöydän toimivuuteen panostaa. Kulmatyöpöytä mahdollistaa useamman näytön käyttämisen ja tulostimen sijoittamisen lähelle tietokonetta. Jos tarvitset työpöytää harrastuskäyttöön, kulmatyöpisteelle mahtuu helposti esimerkiksi kaksi ompelukonetta ja tilaa jää vielä kankaiden pyörittämiseen. Pienoismallien rakentaja pystyy levittämään tarvitsemansa työvälineet kulmatyöpisteelle ja toiselle tasolle puolivalmiin mallin. Kulmatyöpisteelle säilytystilaa saa lisää pyörällisillä laatikostoilla, jotka mahtuvat työpöydän alle.

Kirjoitus- ja työpöytien värit ovat yleensä vaaleita ja muuhun sisustukseen sopiva. Valkoinen työpöytä sopii niin koululaisen huoneeseen kuin aikuisen työnurkkaukseenkin. Vaaleat puunsävyt työpöydissä tuovat lämpöä ja kodikkuutta työhuoneeseen. Muutamalla viherkasvilla ja toimivalla työtuolilla saa helposti viihtyisän etätyötilan aikaiseksi. 

2. Millainen on hyvä työtuoli?

Ei ole ihan sama millä istuu kahdeksan tuntia päivässä. Työpäivä sujuu kotikonttorilla mallikkaasti, kun työtuoli on ergonominen ja säädettävissä päivän mittaan erilaisiin työskentelyasentoihin. Jotta sopiva työtuoli löytyisi juuri siihen tarkoitukseen kun on ajatus, kannattaa malleja vertailla ja käydä kokeilemassa niitä myymälässä. 

Mitä huomioida työtuolia valitessa

Työtuoli käsinojilla vai ilman?

Moni työtuoli sisältää automaattisesti käsinojat, mutta on myös malleja, joihin käsinojat eivät kuulu ja ne voi ostaa erikseen halutessaan. Käsinojallisessa työtuolissa kannattaa huomioida, että jos tuolin täytyy mahtua työpöydän alle, eivät käsinojat ota kiinni pöydän kanteen. Käsinojien säätömahdollisuudet on myös hyvä testata ennen ostopäätöstä. Käsinojien korkeus tulisi olla noin työpöydän kannen tasolla. Käsivarsien levätessä käsinojilla, hartioiden tulisi pudota rentoina eikä jännittyä. Jos hartiat tuntuvat olevan korvissa, säädä käsinojia alemmas.

Massiiviset johtajantuolit ovat näyttäviä ja muhkeita istua, mutta pieneen työskentelytilaan liian isoja. Jos työpöytä on iso, kannattaa valita myös työtuoli näyttävimmistä malleista. Liian pieni työtuoli ison pöydän edessä näyttää vain hassulta.

Käsinojattomat työtuolit ovat näppäriä liikutella ja mahtuvat pöydän alle, ja eivätkä näin vie paljon tilaa työpöydän edestä. Jos työtuolia liikutellaan paljon, kannattaa kiinnittää huomiota työtuolin pyöriin. Muoviset pyörät ovat edullisempia, kumiset työtuolin pyörät taas hieman hintavampia, mutta kestävämpiä ja hiljaisempia. 

Satulatuoli ja tasapainotuoli

Nimensä mukaisesti satulatuolin istuin muistuttaa polkupyörän satulaa. Satulatuolissa istutaan kapeassa haara-asennossa, joten selkä- ja vatsalihakset saavat samalla jumppaa ja liikkuvuutta. Satulatuoli on kevyt ja näppärä liikutella, eikä vie paljoa tilaa työnurkkauksessa. Se on hyvä lisä säätöpöydän kanssa, jos yleensä työskentelet seisten. 

Tasapainotuolissa ei ole pyöriä alla, vaan pyöreä paino, joka estää tuolia kaatumasta. Tasapainotuolissa istutaan jalat tukevasti maassa ja selkä suorana. Takapuoli vain hieman nojaa tuolin istuimeen ja työasento säilyy ergonomisena.

Värikäs työtuoli

Jos työskentelypiste on olohuoneen nurkassa, moni haluaa kiinnittää myös työpöydän ja työtuolin ulkonäköön enemmän huomiota. Sotkan mallistosta löytyy myös nojatuolimaisia työtuoleja verhoiltuna kankaalla tai keinonahalla. Tyylikästä työtuolia voi käyttää yhtenä lisäistuimena olohuoneessa tarpeen vaatiessa.

Lastenhuoneen työtuoli saa olla värikäs ja pirteä. Verkkoselkänojainen työtuoli hengittää, joten tässä tuolissa viihtyvät lapset ja teinit niin läksyjen, kuin tietokoneenkin parissa.

Teinit haluavat valtakuntaansa näyttävän pelituolin, jossa pitkätkin pelisessiot sujuvat leikiten. Monien säätöjen pelituolissa on mahdollista löytää sopiva peliasento aamusta iltaan.

Hyvä työtuoli on säädettävissä

Hyvässä työtuolissa on mahdollista säätää istuinkorkeutta, selkänojan kaltevuutta ja istuinsyvyyttä. Myös käsinojat olisi hyvä saada säädettyä istujan mukaan. Kokeile työtuolia aina ennen ostoa, jotta säädöt toimivat juuri niin kuin tarvitset. Istu työtuoliin tukevasti, alaselkä selkänojaa vasten. Jalat 90 asteen kulmassa lattiaan, ei niin että polvet ovat suussa tai jalat eivät osu lattiaan. Tämän jälkeen kallista selkänoja hieman alas ja nosta taas pystyasentoon. Istutko suorassa? Lepäävätkö kädet rentoina käsinojilla tai pöydän kannella? Kun olet kokeillut tuolin kaikilla säädöillä, tiedät millaisissa asennoissa sinun on mahdollista työskennellä mahdollisimman ergonomisesti koko työpäivän.

Työtuolien lisävarusteet myös Sotkasta

Herkälle lattialle kannattaa hankkia suojamatto, joka estää työtuolin pyörien tekemät jäljet ja naarmut. Läpinäkyvä lattiasuoja on ohut ja hyvin paikallaan pysyvä, joten sen voi laittaa minkä työtuolin alle tahansa. 

Joihinkin työtuolimalleihin myydään erikseen käsinojat, joten voit päivittää työtuolisi uudelle tasolle ja saat ergonomisemman työasennon hetkessä.

Kankaalla verhoillut työtuolit kannattaa suojata verhoilusuojalla. Jos kahvia roiskuu etäpalaverin lomassa työtuolille, lähtevät kahvitahrat helposti talouspaperilla tai nihkeällä siivousliinalla pois. Pinttyneet tahrat verhoillusta työtuolista saat helposti irti tekstiilipesuaineella.

 

Tutustu Sotkan laajaan ja edulliseen työtuolimallistoon vielä tänään ja osta ergonominen työtuoli ilahduttamaan etätyöpäiviäsi!

3. Työhuoneen säilytys

Työssäviihtyvyyteen vaikuttavat työergonimian lisäksi siisti työpiste. Jos tavarat ja paperit lojuvat pitkin työpöytää, on hankala löytää tarvitsemansa välineet kesken työkiireiden. Järjestyksessä oleva työhuone on ilo silmälle ja kun tarvittavat paperit ja tarvikkeet löytyvät helposti, työntekeminen nopeutuu ja stressitaso alenee. Millainen säilytysratkaisu palvelisi sinun työpistettäsi parhaiten? Alla muutamia vinkkejä työtilan säilytykseen.

Vertaile työhuoneen säilytysratkaisuja

Lipastot ja laatikostot

Lipasto on perinteinen säilytyskaluste, jossa on useampi laatikko allekkain, vierekkäin, tai sekä että. Laatikoista löytyvät helposti tarvittavat tavarat ja laatikon sisälle voi laittaa vielä pienempiä säilytyskoreja jakamaan tilaa. Kun jokaiselle tavaralle on oma paikkansa, on niiden käyttö helppoa ja sujuvaa. Lipastoja löytyy eri kokoisia, eri määrillä laatikoita ja useissa eri väreissä. Valkoinen lipasto sopii kaikkiin tyyleihin ja sisustuksiin. Puunvärinen lipasto tuo lämpöä ja kodikkuutta työhuoneeseen. Erilaisilla kahvoilla ja vetimillä saa myös työhuoneen sisustukseen mielenkiintoa ja tyyliä.

Pyörillä liikkuvat laatikostot ovat näppäriä työpisteen apulaisia. Laatikosto mahtuu helposti työpöydän alle, eikä näin vie erillistä lattiapintaa työtilasta. Pienen työhuoneen pelastus siis! 

Senkit

Senkki on säilytyskaluste, jossa on ovia sekä laatikoita, eli yhdistettynä kaappi ja laatikosto. Ovien taakse saa helposti mapit ja kirjat piiloon, kun taas laatikoihin voi tallettaa irtopaperit, kynät ja muut toimistotarvikkeet. Senkin päälle mahtuu hyvin printteri jos sitä ei halua pitää työpöydällä. Senkkejä löytyy useita eri malleja, valkoinen senkki sopii tyylillisesti minkälaiseen työhuoneeseen tahansa. Puinen senkki on tyylikkään näköinen, niin työhuoneessa kuin olohuoneessakin.

Ovikaapit

Ovikaappi on vaatekaappia matalampi säilytyskaluste ovilla. Ovia voi olla yksi, kaksi tai kolmekin vierekkäin mallista ja koosta riippuen. Ovikaappi kätkee sisäänsä ison määrän tavaraa ja pitää ne katseilta piilossa. Malleja ja värejä löytyy jokaiseen työhuoneeseen ja tyyliin.

Avohyllyt ja mappihyllyt

Avohyllyiltä on helppo löytää tarvitsemansa, sillä kaikki näkyy yhdellä silmäyksellä. Kirjojen ja mappien lisäksi avohyllylle voi laittaa koriste-esineitä ja viherkasveja piristämään työhuonetta. Mappihylly on tarkoitettu mittojensa mukaa nimenomaan mapeille, eli hyllyn syvyys on n. 30 cm. Huomioi, että kaikissa avohyllyissä mappisyvyys ei täyty, eli se kannattaa tarkistaa työhuoneeseen hyllyä ostettaessa. Avo- ja mappihyllyjä voi laittaa vierekkäin vaikka koko seinällisen, jos tarvetta on. Näin saat toimivan ja yhtenäisen näköisen säilytyskalusteen helposti.

Seinähyllyt

Seinähyllyt ovat näppäriä säilytyskalusteita, sillä ne eivät vie lattiapintaa ollenkaan. Pienissä tiloissa kannattaa hyödyntää kuutiot ja ottaa seinäpinnat hyötykäyttöön. Ovellinen seinähylly piilottaa taakseen tavarat ja työhuoneen yleisilme pysyy rauhallisena. Avoseinähyllyille voi laittaa lisäksi viherkasveja tuomaan kodikkuutta. Huomioi seinähyllyn kiinnittämisessa oikeanlaiset kiinnitystarvikkeet ja seinän materiaali. 

Työhuoneen säilytyksen suunnittelu

Kun tiedossa on tarve työhuoneen säilytyskalusteille, kannattaa aloittaa mittaamalla työtilan koko. Huomioi työpöydän ja työtuolin viemä tila, sekä liikkumavara työpisteen ympärillä. Mieti säilytyskalusteiden paikat ja niiden mallit; toimiiko lipasto paremmin kuin avohylly, tai mahtuuko tilaan molemmat? Huonetta ei kannata tukkia liian täyteen kalusteilla, vaan mielummin miettiä kalusteen käyttötarkoitus ja hyöty. Hanki siis mahdollisimman hyödyllinen ja toimiva lipasto, senkki tai hylly juuri omiin tarpeisiisi. 

Jos haluat työhuoneeseen tyyliltään yhtenäisen ilmeen, kannattaa kaikki säilytyskalusteet valita samasta tuotesarjasta. Näin kokonaisuus pysyy tyylikkäänä ja harmonisena. Jos sopivia kalusteita ei löydy samasta tuoteperheestä, voi yhteinen nimittäjä olla myös kalusteen väri. Valkoiset säilytyskalusteet sopivat keskenään toisiinsa ja yhtenäisen ilmeen eri sarjojen kalusteille saat, jos hankit kaikkiin samanlaiset vetimet rautakaupasta.

Kun tila ja säilytyskalusteet on päätetty, varmista vielä, että lipaston laatikot ja senkin ovet mahtuvat aukeamaan esteettömästi. Seinähyllyissä varmista seinän materiaali ja hanki rautakaupasta oikeanlaiset proput ja ruuvit. Kun säilytyskalusteet ja tavarat ovat omilla paikoillaan, on aika iloita siististä ja rauhallisesta työtilasta.

 

Tutustu Sotkan edullisiin työhuoneen säilytyskalusteisiin ja rakenna oma unelmiesi työtila!