Olohuoneen vinkit ja oppaat

Olohuoneen kalusteiden pintamateriaaliopas

Kangasverhoilu

Kankaisen sohvan valinta kannattaa aloittaa tutkimalla kankaan materiaalia ja  tunnuslukuja.

Useimmat kangassohvat verhoillaan polyester-kankaalla. Se on kestävä ja suojasuihkeella käsiteltynä se hylkii myös likaa. Luonnonkuituja käytetään sohvakankaissa yhä vähemmän, mutta esimerkiksi villassa on se etu, että se puhdistaa itsensä tuuletettaessa.

Oikein suojattu sohva hylkii nesteitä ja lika on helppo pyyhkiä sen pinnalta pois.

Martindale

Martindale-testi kertoo kankaan hankauksen kestosta. 

Kodin sisustuskankaiden hankauksenkestoarvon eli Martindale-arvon tulee olla yli 12 000, julkisten tilojen vähintään 35 000.

Näin luet Martindale-arvoa:

15 000 kierrosta vähäiseen kulutukseen
15 000 - 20 000 kierrosta kevyeen käyttöön
20 000 - 25 000 kierrosta  tavalliseen päivittäiseen käyttöön
yli 25 000 kierrosta  kovaan käyttöön
yli 50 000 kierrosta  julkisen tilan kalusteeseen

Pilling

Pilling-luku kertoo, kuinka helposti kangas nyppyyntyy. Kankaan pilling-arvo ilmoitetaan asteikolla yhdestä viiteen, josta 5 on paras arvosana. Toisin sanoen: mitä suurempi Pilling-luku, sitä vähemmän kangas nyppyyntyy.

Nahka- ja keinonahkaverhoilu

Nahkasohva on usein arvokas, mutta laadukas nahka voi kestää vuosikymmeniä. Se on myös helppo puhdistaa.

Keinonahkainen sohva on nahkasohvan lailla helppo puhdistettava ja nykyiset keinomateriaalit ovat myös kestäviä. Toisten mielestä keinonahka voi tosin olla viileä istua.

Nahka- tai keinonahkasohva ei kerää pölyä ja tästä syystä ne ovat hyviä sohva- valintoja eläinperheeseen. Toisaalta esimerkiksi kissan kynnet voivat naarmuttaa nahkaa.

AquaClean

AquaClean on verhoilukangas, joka ei liasta hätkähdä!  Kaikki tahrat, kuten esimerkiksi kahvi-, viini- sekä ruokatahrat puhdistuvat helposti pelkällä vedellä. Kankaat kestävät myös kovaa kulutusta ja niiden värinkesto on hyvä. Näiden ominaisuuksien ansiosta ne sopivat erinomaisesti lapsi- ja lemmikkieläinperheille.

AquaClean- huonekalukankaiden antimikrobinen SafeFront-ominaisuus estää virusten ja bakteerien kasvun materiaalin pinnalla. AquaClean-molekyylikerros puolestaan estää niiden pääsyn kankaan syvempiin kuitukerroksiin. SafeFront-käsittely tehdään AquaClean-kankaan kuituun, joten se on täysin ekologinen ja turvallinen sekä konepesunkestävä.

Vinkit sopivan sohvan valintaan

  1. Mittaa sohvalle tuleva tila. Laita itsellesi ylös tilan leveys ja syvyys. Huomioi myös korkeus, jos sohvan taakse jää ikkuna ja se pitää saada aukaistua. Myös aukeavat ovet, kaapistot ja muut lähellä olevat kalusteet vaikuttavat sohvalle jäävään tilaan. Vuodesohva tarvitsee lisäksi tilaa myös aukaistuna.

  2. Leposohva vai vuodesohva? Listaa tarpeet unelmiesi sohvaa varten. Onko toiveissa koko perheen mahduttava kulmasohva, divaanisohva vai kenties sohvakalusto? Huomioi kulma- ja divaanisohvassa sen kätisyys. Haluatko sohvan divaaniosan oikealle vai vasemmalle puolelle edestäpäin katsottuna?

  3. Valitse sohvan tyyli. Onko toiveissasi upottava leposohva monilla tyynyillä, trendikäs ja linjakas moduulisohva vai klassinen ja ajaton sohva? Huomioi myös sohvan istuttavuus. Löhösohva on pehmeä ja upottava, ja vanhemman väen on haasteellista nousta sieltä ylös. Napakka ja istuinkorkeudeltaan normaalia korkeampi sohva helpottaa sohvalta nousemista. Korkeajalkaisen sohvan alta on helppo metsästää villakoirat imuriin. Matalalla maavaralla oleva sohva antaa taas tilaan rentoa lounge-henkeä.

  4. Valitse sohvan kangas ja väri. Kun sohvan malli on tiedossa, on helpompi löytää siihen sopiva kangas- tai nahkaverhoilu. Verhoilumateriaalin valinnassa kannattaa huomioida myös perheen lemmikit. Kaikki kankaat eivät kestä kissankynsiä tai ovat haastavampia puhdistaa likaisten tassujen jäljiltä.

  5. Ennen käyttöönottoa suojaa uusi sohvasi likaa ja kosteutta hylkivällä käsittelyllä. Osassa kankaista käsittely on jo valmiina ja osaan sen saa myös tehtaalla lisäkorvausta vastaan. Viimeistele unelmien sohvasi sopivilla koristetyynyillä ja torkkupeitolla.

Sohvasanakirja

Mitä eroa on kulmasohvalla ja U-kulmasohvalla? Tai mitä tarkoittaa kulmasohvassa merkintä 2K2 ja verhoilukankaassa valonkesto?

Tutustu Sotkan sohvasanakirjaan, ja ota sohvien sanasto ja termit haltuun helposti ja nopeasti. Sohvasanakirja on apuväline sohvanostoa miettiville, sekä kaikille niille, joita kiinnostaa sohvien salattu elämä.

Klikkaa tästä Sotkan sohvasanakirjaan

Kangasverhoilu - vinkit sohvan hoitoon

1. Suojaa sohva verhoilukankaalle tarkoitetulla suoja-aineella. Suojattu pinta hylkii likaa ja kosteutta.

2. Sohvan tahranpoistossa käytetään puhdasta pesusientä tai valkoista pyyhettä. Kangassohvan tahroja käsitellessä aloitetaan käsittely aina tahran reunasta keskelle edeten, jottei tahra leviä. Sohvan puhdistusainetta kannattaa pitää aina siivouskaapissa valmiina.

3. Jos sohvassa on irralliset selkätyynyt, käännä niitä säännöllisin väliajoin, jotta pehmuste pysyy muodossaan.

4. Imuroi irtolika tarvittaessa. Kangassohvan pesu onnistuu imuroinnin jälkeen tekstiilipesurin avulla, kunhan muistat varmistaa, että sohvan tai nojatuolin pintamateriaali kestää vesipesun. Turvallisinta on pestä kangas tarkoitukseen soveltuvalla tekstiilinpesuaineella, jonka voit ostaa Sotkan myymälästä tai verkkokaupasta. Pesun ja kuivumisen jälkeen kankaan pinta suojataan tekstiilinsuojasuihkeella.

5. Huomioi, ettei irroitettavat sohvanpäälliset tarkoita automaattisesti, että ne kestävät kone/vesipesua. Liian kova pesu voi hajoittaa vetoketjun ja jos kangas pääsee kutistumaan, on sen takaisin laitto hankalaa. Vetoketju on usein päällisissä verhoiluteknisistä syistä, jotta sohva näyttäisi mahdollisimman tyylikkäältä ja napakalta.

Nahkasohvan puhdistusvinkit

1. suojaa sohva nahan suoja-aineella. Softcare Leather Protector on tehokas suoja kastumista ja vesi- ja öljypohjaista likaa vastaan. Nahkasuoja sopii kaikille aidoille nahkatyypeille, pintanahalle ja myös mokalle ja nupukille, joille ei voi käyttää vaha- tai rasvapohjaisia hoitoaineita. Ei vaikuta nahan hengittävyyteen, väriin eikä syttyvyyteen.

2. Pese nahkasohva kerran-pari vuodessa, jottei likaa pinty sohvaan.

3. Nahkasohvan peseminen onnistuu paitsi nahkasohvan puhdistusaineen avulla, myös muilla nahan pesuun sopivilla aineilla: marseille-saippualla, satulasaippualla - tai jopa miedolla iholle tarkoitetulla, kosteuttavalla suihkusaippualla.

4. Nahkasohva pestään nihkeällä rätillä, joka on kastettu puhdistusvesiliuokseen ja josta on väännetty ylimääräinen vesi pois. Pesun jälkeen sohva pyyhitään pelkkään veteen kastetulla nihkeällä liinalla.

5. Hoitovahalla pidät nahkakalustosi pehmeänä ja kauniina pitkään. Hoitovahaus on hyvä tehdä 2-3 kertaa vuodessa nahan kuivumista vastaan.

Näin valitset sopivan vuodesohvan

Yövieraita tulossa? Ei hätää, vuodesohva pelastaa tilanteen!

Mutta millainen vuodesohva kannattaisi hankkia ja mihin huoneeseen se sijoitetaan kotona? Pitäisikö ostaa 2-istuttava vuodesohva työhuoneeseen vai hieman suurempi divaanivuodesohva olohuoneeseen? 

 

Klikkaa ja lue vinkit vuodesohvan hankintaan